Chleb na zakwasie

Całkowity czas: 3 dni+ 3,5 godz
Porcja: keksówka (10x30)
Całkowity koszt: ok. 5 zł

Składniki 


na zakwas:
  • 75 g mąki żytniej razowej
  • 80 ml ciepłej wody
  • szczypta kminku
na ciasto chlebowe:
  • 275 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 420 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
Przygotowanie zakwasu:
  1. W dużej misce połączyć ze sobą rękoma składniki na zakwas. Powinien mieć konsystencje gęstej pasty.
  2. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 36 godz. Po 24 godz. wymieszać i ponownie odstawić.
Przygotowanie ciasta chlebowego:
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem w 100 ml ( z tych 420 ml) ciepłej wody.
  2. Rozpuszczone drożdże połączyć z zakwasem.
  3. W misce połączyć ze sobą oba rodzaje mąki z solą. Wlać zakwas z drożdżami.
  4. Wyrabiając rękoma stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrabianie powinno trwać ok. 10 minut.
  5.  Tutaj znajdziecie informacje o gęstości ciasta chlebowego: http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/moje-spostrzezenia-co-do-wypieku-chleba.html
  6. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1.5-2 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
  7. Po tym czasie ciasto przekłuć nożem i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą, płatkami owsianymi lub otrębami  formy keksowej (do 2/3 jej wysokości). Dla ułatwienia nabierania ciasta łyżkę moczyć w ciepłej wodzie.
  8. Wierzch ciasta wyrównać jednocześnie dociskając go do dna formy.
  9. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godz. w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
  10. Po wyrośnięciu piec ciasto chlebowe w nagrzanym piekarniku do 200 C ok. 30-40 (termoobieg).
  11. Wystudzić na kratce.
  12. Chleb jest gotowy, gdy po postukaniu palcem jego spodu, wydobywa się tępy dźwięk.

Komentarze

Popularne posty