Moje spostrzeżenia co do wypieku chleba

Jak sprawdzić czy chlebuś jest już upieczony?
  1. Aby sprawdzić czy chlebuś jest już upieczony, należy wyjąć go z piekarnika i mocno postukać po spodzie. Jeśli wydobywa się przytłumiony głos, oznacza, że jest gotowy.
  2. Jeśli natomiast spód będzie jeszcze miękki lub wilgotny, co nie może się zdażyć, należy jeszcze na moment włożyć bochenek do piekarnika, spodem do góry i jeszcze zapiekać.
  3. Dobrze wypieczony bochenek ma rumiany i twardy spód.
  4. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy chlebek z formy i studzimy na kratce.
  5. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.


A jaka jest najlepsza konsystencja ciasta pieczonego w foremce?
  1. Ciasto pieczone w formie nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt zbite.
  2. Zbyt rzadkie może spowodować, że chlebuś opadnie w trakcie pieczenia, co często na początku przygody z chlebusiem mi się zdarzało.
  3. Oto kilka zdjęć ułatwiających Wam pracę:
    • pierwsze zdjęcie obrazuje najlepszą konsystencja ciasta pieczonego w foremce
      • drugie z kolei to chlebek przed wyrośnięciem już w foremce
        • trzecie to chlebek po wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika





Komentarze

Popularne posty