Żelatynowiec

Całkowity czas: ok. 1 godz.
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Ilość porcji: tortownica o szer. 24 cm

Składniki: (jajka muszą być dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem, najlepiej z wolnego wybiegu).

  • 6 jajek
  • 1/2 litra kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 op. czerwonej galaretki
  • 1 op. żelatyny (50 g)
Przygotowanie:  

Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i podzielić na 3 równe części.
  1. Przygotowanie I warstwy: 3 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Dodać 3 żółtka i ubijać jeszcze przez moment, aż nabierze puszystości. Następnie stopniowo, ubijając, dolewać jedną część żelatyny. Całość ubijać do momentu, aż masa zacznie tężeć. Wlać masę do szklanego naczynia lub tortownicy i szybko włożyć do lodówki.
  2.  Przygotowanie II warstwy: 3 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Dodać 3 żółtka i ubijać jeszcze przez moment, aż nabierze puszystości. Dalej ubijając wsypać przesiane kakao i stopniowo wlewać drugą część żelatyny.
    Całość ubijać do momentu, aż masa zacznie tężeć. Wlać masę na pierwszą warstwę i ponownie włożyć do lodówki.
  3. Przygotowanie III warstwy: śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru. Następnie ubijając, stopniowo dolewać żelatynę. Wylać na drugą warstwę i wstawić do lodówki.
  4. Na samą górę wylać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę. Całość powinna postać przez noc w lodówce, aby porządnie stężało.
  5. Aby sprawnie wyjąć deser z formy, najpierw nożem oddzielić masę od formy. Następnie, przyłożyć deskę na górę, ostrożnie odwrócić do góry dnem i potrząsając wyciągnąć z formy. Można również na chwilę formę zanurzyć w ciepłej wodzie i dopiero wykładać.



Komentarze

Popularne posty