Gulaszowa totrilla

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 1o zł

Składniki 
na tortille:
  • 170 g mąki pszennej
  • 105 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka otrąb żytnich lub innych

lub
  • 3 gotowe tortille

na gulasz: 


http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/piwna-potrawka-wieprzowo-woowa.html


Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę. 
  2. Dodać sól, wodę, oliwę i otręby. 
  3. Składniki wymieszać łyżką, a potem na oprószonym mąką blacie, zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. 
  4. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. 
  5. Po tym czasie, podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować każdy kawałek na grubość ok. 3 mm. 
  6. Smażyć na lekko otłuszczonej patelni, na średnim ogniu, 2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
  7. Gotowe tortille nadziewać gulaszem i złożyć kopertowo.
Moje uwagi:

  1. Jeśli zrobicie większą ilość potrawki to ją zamroźcie. 
  2. Potem tylko należy ją odmrozić, odgrzać i ewentualnie doprawić.
  3. Ciasto na tortille, które podaję jest uniwersalnym przepisem. Może służyć jako podpłomyki, piadine, tortille itp.
     


Komentarze

Popularne posty