Piwna potrawka wieprzowo-wołowa
Czas przygotowania: 2,5 godz.
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 350 g karkówki wieprzowej
- 350 g wołowiny na gulasz
- 300 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone mięso wraz z boczkiem pokroić na 2 cm kostki.
- Cebulkę obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i partiami podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia i przykryć.
- Boczek usmażyć na złoty kolor i dodać do mięsa.
- Na tej samej patelni roztopić masło klarowane. Dodać do niego cukier i cebulkę. Dusić na średnim ogniu, aż cebulka się skarmelizuje i nabierze złocistego koloru.
- Następnie dolać sok z cytryny, zamieszać i chwilkę podgotować.
- Gdy cebulka będzie już złota, dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, liść laurowy, całość zamieszać i delikatnie podsmażyć.
- Dolać piwo, wszystko dokładnie wymieszać i krótko odparować. Doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym, wymieszać dokładnie, aby sos pokrył mięso i przykryć.
- Naczynie wraz z zawartością wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 C (termoobieg) na około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Co jakiś czas przemieszać potrawę.
- Pod koniec pieczenia wyjąć z potrawy liść laurowy, aby nie nadał zbytniej gorzkości potrawie.
- Serwować z pieczonymi ziemniaczkami, plackami ziemniaczanymi albo kaszą gryczaną. Jako sałatkę polecam ogórki kiszone.
Komentarze
Prześlij komentarz