Piwna potrawka wieprzowo-wołowa

Czas przygotowania: 2,5 godz.
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł


Składniki:
  • 350 g karkówki wieprzowej
  • 350 g wołowiny na gulasz
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1. Umyte i osuszone mięso wraz z boczkiem pokroić na 2 cm kostki.
  2. Cebulkę obrać i pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i partiami podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia i przykryć.
  4. Boczek usmażyć na złoty kolor i dodać do mięsa.
  5. Na tej samej patelni roztopić masło klarowane. Dodać do niego cukier i cebulkę. Dusić na średnim ogniu, aż cebulka się skarmelizuje i nabierze złocistego koloru.
  6. Następnie dolać sok z cytryny, zamieszać i chwilkę podgotować.
  7. Gdy cebulka będzie już złota, dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, liść laurowy, całość zamieszać i delikatnie podsmażyć.
  8. Dolać piwo, wszystko dokładnie wymieszać i krótko odparować. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Tak przygotowanym sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym, wymieszać dokładnie, aby sos pokrył mięso i przykryć.
  10. Naczynie wraz z zawartością wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 C (termoobieg) na około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  11. Co jakiś czas przemieszać potrawę.
  12. Pod koniec pieczenia wyjąć z potrawy liść laurowy, aby nie nadał zbytniej gorzkości potrawie.
  13. Serwować z pieczonymi ziemniaczkami, plackami ziemniaczanymi albo kaszą gryczaną.  Jako sałatkę polecam ogórki kiszone.

Komentarze

Popularne posty