Chlebuś pszenno-żytni
Czas: ok. 2 godz.
Porcja: 2 bochenki (keksówka 10X30)
Całkowity koszt: ok. 7 zł
Składniki
Porcja: 2 bochenki (keksówka 10X30)
Całkowity koszt: ok. 7 zł
Składniki
na rozczyn:
- 100 g mąki pszennej typ 500
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody wody
- 1 łyżeczka cukru
- 175 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren kminku
- Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
- Mianowicie, wszystkie jego składniki wymieszać w dużej misce, na jednolitą masę.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
- Po upływie tego czasu, gdy rozczyn widocznie zacznie pracować, dodać do niego pozostałe składniki.
- Wszystko razem dokładnie wyrobić rękoma w misce, aby powstało jednolite ciasto. Ma być dość zwarte.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz., przykryte ściereczką, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Następnie przebić ciasto nożem, w celu jego odgazowania. Zwilżoną łyżką przełożyć ciasto do formy keksowej dociskając go do dna, jednocześnie wyrównując jego powierzchnie.
- Kolejny raz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć prawie po brzegi foremki.
- Piec około 30 minut w 200 C (termoobieg), aż będzie gotowy. Można sprawdzić patyczkiem, lub po wyłożeniu postukać po spodzie bochenka. Jeśli odgłos jest głuchy, to znak, że jest już upieczony.
- Upieczony chlebek wystudzić na kratce i dopiero pokroić.
- Moje uwagi: tutaj otrzymacie porady dotyczące odpowiedniej konsystencji ciasta chlebowego pieczonego w keksówce: http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/moje-spostrzezenia-co-do-wypieku-chleba.html
- Możecie również uformować z niego bochenek chleba i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Komentarze
Prześlij komentarz