Chlebuś pszenno-żytni

Czas: ok. 2 godz.
Porcja: 2 bochenki (keksówka 10X30)
Całkowity koszt: ok. 7 zł

Składniki 
na rozczyn:
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody wody
  • 1 łyżeczka cukru
na ciasto:
  • 175 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 300 ml ciepłej wody 
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren kminku
Przygotowanie:
  1. Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
  2. Mianowicie, wszystkie jego składniki wymieszać w dużej misce, na jednolitą masę.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
  4. Po upływie tego czasu, gdy rozczyn widocznie zacznie pracować, dodać do niego pozostałe składniki.
  5. Wszystko razem dokładnie wyrobić rękoma w misce, aby powstało jednolite ciasto. Ma być dość zwarte.
  6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz., przykryte ściereczką, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  7. Następnie przebić ciasto nożem, w celu jego odgazowania. Zwilżoną łyżką przełożyć ciasto do formy keksowej dociskając go do dna, jednocześnie wyrównując jego powierzchnie.
  8. Kolejny raz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć prawie po brzegi foremki.
  9. Piec około 30 minut w 200 C (termoobieg), aż będzie gotowy. Można sprawdzić patyczkiem, lub po wyłożeniu postukać po spodzie bochenka. Jeśli odgłos jest głuchy, to znak, że jest już upieczony.
  10. Upieczony chlebek wystudzić na kratce i dopiero pokroić.
  11.  
  12. Moje uwagi: tutaj otrzymacie porady dotyczące odpowiedniej konsystencji ciasta chlebowego pieczonego w keksówce: http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/moje-spostrzezenia-co-do-wypieku-chleba.html
  13. Możecie również uformować z niego bochenek chleba i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Komentarze

Popularne posty