Wyluzowane leniwe kluski

Czas: ok. 30 minut
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 8 zł

Składniki:
  • 200 g białego sera
  • 150 g serka homogenizowanego białego
  • 100 g ziemniaków
  • 2 jaja
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i ostudzić.
  2. W dużej misce połączyć ziemniaki, rozdrobniony twarożek, serek homogenizowany, roztrzepane jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksować blenderem.
  3. W dużym garnku ugotować osoloną wodę. Nabierać małą łyżeczką porcję masy serowej i wrzucać na wrzątek.
  4. Po wypłynięciu klusek na górę, gotować jeszcze około 3 minuty.
  5. Odcedzić.
  6. Na patelni roztopić masło i dodać zmielone orzechy. Delikatnie podrumienić.
  7. Kluseczki podawać polanę masełkiem orzechowym z dodatkiem konfitur.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty