Wyluzowane leniwe kluski
Czas: ok. 30 minut
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki:
- 200 g białego sera
- 150 g serka homogenizowanego białego
- 100 g ziemniaków
- 2 jaja
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i ostudzić.
- W dużej misce połączyć ziemniaki, rozdrobniony twarożek, serek homogenizowany, roztrzepane jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksować blenderem.
- W dużym garnku ugotować osoloną wodę. Nabierać małą łyżeczką porcję masy serowej i wrzucać na wrzątek.
- Po wypłynięciu klusek na górę, gotować jeszcze około 3 minuty.
- Odcedzić.
- Na patelni roztopić masło i dodać zmielone orzechy. Delikatnie podrumienić.
- Kluseczki podawać polanę masełkiem orzechowym z dodatkiem konfitur.



Smak dzieciństwa, mój ulubiony
OdpowiedzUsuń