Paszteciki z czerwoną soczewicą

Czas przygotowania: 1, 5 godz.
Porcja: ok. 30 sakiewek
Całkowity koszt: 25 zł


Składniki
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
na farsz:
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 3 podudzia z indyka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • suszony majeranek do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. bułka tarta
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Wystudzić.
  2. Mięso zalać zimną wodą, dodać ziela angielskie i listek laurowy. Ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać mięso z kości.
  3. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na maśle.
  4. Mięso, soczewicę i cebulkę przepuścić przez maszynkę do mielenia.
  5. Przyprawami doprawić masę do smaku.
  6. Dodać dwa rozbełtane jaja.
  7. Jeśli trzeba dodać bułkę tartą.
  8. Masę dokładnie wyrobić rękoma.
  9. Przygotować ciasto na paszteciki.
  10. Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
  11. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na 15 minut.
  12. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem, aż powstanie kruszonka.
  13. Zrobić kopczyk, w nim dołek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlać przygotowany rozczyn drożdżowy.
  14. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  15. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
  16. Szklanką wykrawać koła. Na środek każdego wyłożyć farsz i uformować zgrabną sakiewkę, dokładnie sklepiając łączenie.
  17. Sakiewki piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 20 minut.


Moje uwagi:

Komentarze

Popularne posty