Zakwas buraczany
Czas przygotowania: ok 20 minut
Czas oczekiwania: 5-7 dni
Porcja: około 1 litr zakwasu
Całkowity koszt: 4 zł
Składniki:
- 600 g czerwonych buraczków
- 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
- 1 listek laurowy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
Przygotowanie:
- Buraczki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Listek laurowy podzielić na 3 części.
- Czosnku nie obierać, tylko delikatnie rozgnieść nożem.
- Kminek i ziele angielskie podzielić na 3 części.
- W kamiennym garnku lub słoju układać warstwowo buraczki z czosnkiem i ziołami. Mi wychodzą 3 warstwy buraczków, przeplecione czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
- Całość zalać ciepłą, przegotowaną wodą, w ten sposób, aby buraczki były całkowicie pokryte wodą.
- Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.
- Po tym czasie, gdy na wierzchu pojawi się piana, przecedzić zakwas do słoja, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
- W lodówce może stać nawet około 1 miesiąca (dłużej nie sprawdzałam).
Moje spostrzeżenia:
- Często do zakwasu dodawana jest jeszcze 1 łyżeczka soli i cukru na 1 litr wody. Ma to ponoć przyśpieszyć proces fermentacji, a zakwas ma być kwaśniejszy i trwalszy w przechowaniu. Ja jednak nigdy nie dodawałam i zakwas był na czas ukiszony.
Najzdrowszy na świecie
OdpowiedzUsuń