Zakwas buraczany

Czas przygotowania: ok 20 minut
Czas oczekiwania: 5-7 dni
Porcja: około 1 litr zakwasu
Całkowity koszt: 4 zł


Składniki:
  • 600 g czerwonych buraczków
  • 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 listek laurowy
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku


Przygotowanie:
  1. Buraczki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Listek laurowy podzielić na 3 części.
  3. Czosnku nie obierać, tylko delikatnie rozgnieść nożem.
  4. Kminek i ziele angielskie podzielić na 3 części.
  5. W kamiennym garnku lub słoju układać warstwowo buraczki z czosnkiem i ziołami. Mi wychodzą 3 warstwy buraczków, przeplecione czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
  6. Całość zalać ciepłą, przegotowaną wodą, w ten sposób, aby buraczki były całkowicie pokryte wodą.
  7. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.
  8. Po tym czasie, gdy na wierzchu pojawi się piana, przecedzić zakwas do słoja, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
  9. W lodówce może stać nawet około 1 miesiąca (dłużej nie sprawdzałam).


Moje spostrzeżenia:
  • Często do zakwasu dodawana jest jeszcze 1 łyżeczka soli i cukru na 1 litr wody. Ma to ponoć przyśpieszyć proces fermentacji, a zakwas ma być kwaśniejszy i trwalszy w przechowaniu.  Ja jednak nigdy nie dodawałam i zakwas był na czas ukiszony.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty