Chleb na zakwasie
Całkowity czas: 3 dni+ 3,5 godz
Porcja: keksówka (10x30)
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki
na zakwas:
Porcja: keksówka (10x30)
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki
na zakwas:
- 75 g mąki żytniej razowej
- 80 ml ciepłej wody
- szczypta kminku
- 275 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej
- ok. 420 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- W dużej misce połączyć ze sobą rękoma składniki na zakwas. Powinien mieć konsystencje gęstej pasty.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 36 godz. Po 24 godz. wymieszać i ponownie odstawić.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem w 100 ml ( z tych 420 ml) ciepłej wody.
- Rozpuszczone drożdże połączyć z zakwasem.
- W misce połączyć ze sobą oba rodzaje mąki z solą. Wlać zakwas z drożdżami.
- Wyrabiając rękoma stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrabianie powinno trwać ok. 10 minut.
- Tutaj znajdziecie informacje o gęstości ciasta chlebowego: http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/moje-spostrzezenia-co-do-wypieku-chleba.html
- Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1.5-2 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto przekłuć nożem i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą, płatkami owsianymi lub otrębami formy keksowej (do 2/3 jej wysokości). Dla ułatwienia nabierania ciasta łyżkę moczyć w ciepłej wodzie.
- Wierzch ciasta wyrównać jednocześnie dociskając go do dna formy.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godz. w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
- Po wyrośnięciu piec ciasto chlebowe w nagrzanym piekarniku do 200 C ok. 30-40 (termoobieg).
- Wystudzić na kratce.
- Chleb jest gotowy, gdy po postukaniu palcem jego spodu, wydobywa się tępy dźwięk.
Komentarze
Prześlij komentarz