Gulaszowa totrilla
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 1o złSkładniki
na tortille:
- 170 g mąki pszennej
- 105 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka otrąb żytnich lub innych
lub
- 3 gotowe tortille
na gulasz:
http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/piwna-potrawka-wieprzowo-woowa.html
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę.
- Dodać sól, wodę, oliwę i otręby.
- Składniki wymieszać łyżką, a potem na oprószonym mąką blacie, zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować każdy kawałek na grubość ok. 3 mm.
- Smażyć na lekko otłuszczonej patelni, na średnim ogniu, 2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
- Gotowe tortille nadziewać gulaszem i złożyć kopertowo.
- Jeśli zrobicie większą ilość potrawki to ją zamroźcie.
- Potem tylko należy ją odmrozić, odgrzać i ewentualnie doprawić.
- Ciasto na tortille, które podaję jest uniwersalnym przepisem. Może służyć jako podpłomyki, piadine, tortille itp.
Komentarze
Prześlij komentarz