Paszteciki z czerwoną soczewicą
Czas przygotowania: 1, 5 godz.
Porcja: ok. 30 sakiewek
Całkowity koszt: 25 zł
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
na farsz:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 3 podudzia z indyka
- 1 cebula
- 2 jajka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- gałka muszkatołowa do smaku
- suszony majeranek do smaku
- sól, pieprz do smaku
- ew. bułka tarta
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Wystudzić.
- Mięso zalać zimną wodą, dodać ziela angielskie i listek laurowy. Ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać mięso z kości.
- Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na maśle.
- Mięso, soczewicę i cebulkę przepuścić przez maszynkę do mielenia.
- Przyprawami doprawić masę do smaku.
- Dodać dwa rozbełtane jaja.
- Jeśli trzeba dodać bułkę tartą.
- Masę dokładnie wyrobić rękoma.
- Przygotować ciasto na paszteciki.
- Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem, aż powstanie kruszonka.
- Zrobić kopczyk, w nim dołek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlać przygotowany rozczyn drożdżowy.
- Wyrobić ciasto na jednolitą masę, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
- Szklanką wykrawać koła. Na środek każdego wyłożyć farsz i uformować zgrabną sakiewkę, dokładnie sklepiając łączenie.
- Sakiewki piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 20 minut.
Moje uwagi:
- Farszu wychodzi dość sporo, dlatego jeśli mi zostaje zamrażam go i mam gotowe nadzienie do pierogów.
- Paszteciki świetnie smakują z filiżanką aromatycznego kiszonego barszczyku. Przepis na niego już poznaliście. Oto link:http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/barszczyk-wigilijny-z-uszkami.html
Komentarze
Prześlij komentarz