Sernik z rosą

Składniki na ciasto:
*300 g mąki 
*100 g masła 
*100 g cukru pudru 
*1jajko 
*2 żółtka 
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
* kilogram białego sera
* jedna szklanka cukru pudru 
*pół szklanki oleju 
*3 szklanki mleka 
*2 jajka 
*4 żółtka 
*1 budyń waniliowy
Beza: 
*5 białek
*jedna szklanka cukru pudru
Przygotowanie: 
1. Mąkę wysiekać z masłem i dodać pozostałe składniki na ciasto. Wyrobić, jak ciasto kruche.
2. Formę na ciasto (ok. 40× 25) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 160stopni (termoobieg) około 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
3. Przygotować masę serową. Do dużej miski przełożyć ser z wiaderka, dodać cukier, mleko, olej, jajka, żółtka i budyń. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie, masę serową, wylać na wcześniej podpieczony spód ciasta kruchego.
4. Piec w piekarniku w 160 w stopniach (termoobieg) około 40 minut. 
5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na masę serową. 
6. Temperaturę obniżyć do 120 stopni i ponownie włożyć ciasto do piekarnika na około 20 minut. Beza powinna lekko się zezłocić.
7. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku około 15 minut. Po tym czasie można wyłożyć ciasto z piekarnika. Delikatne krople rosy będą pojawiać się na bezie.

Komentarze

Popularne posty