Naleśniki drożdżowe

 
Składniki
*2 szklanki mąki 
*2 całe jajka
*2 żółtka 
* ok.pół litra mleka
* 30 g świeżych drożdży 
*3 łyżki cukru 
*olej do smażenia
 Przygotowanie :
1. Do miski w kruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować. 
2. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, mąkę, szczyptę soli i zaczyn drożdżowy. Wszystko razem połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. 
3. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć kolejno naleśniki.

Komentarze

Popularne posty