Placek kròlewski

Składniki na ciasto:
  •  600 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 350 g masła
  • 120 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kwaśne śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 galaretka pomarańczowa
na masę grysikową:
  • 1 litr mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
na lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • ▪cukier puder (ile zabierze)
Przygotowanie:
  1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, jak na kruche.
  2. Podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao a do drugiej kawę. Oba ciasta osobno zagnieść. Trzecią część ciasta zostawić białą.
  3. Każde ciasto rozwałkować i osobno upiec na złoty kolor w temp. 180C. 
  4. Przygotować masę jabłkową.  
  5. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Następnie przesmażyć je na maśle dodając sucha galaretkę i cynamon. Mieszać, aż galaretka się rozpuści i przestudzić masę.
  7. Przygotować masę grysikową.
  8. Masło zagotować z mlekiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Gotować całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
  9. Upieczone placki przełożyć przestudzonymi masami.
  10. Wierzch udekorować lukrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty