Pieczona cielęcina

Czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 30-40 zŁ


Składniki
na mięso :
  • 1 kg cielęciny bez kości   
  • sól
  • 2 ząbki
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia 
na kopytka:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1 szkl. mąki pszennej
  • sól do smaku  
dodatkowo:
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany (18%) 
  •  np. buraczki czerwone jako sałatka
  • ok. 30 g parmezanu
Przygotowanie mięsa:
  1. Mięso, z każdej strony, natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę .
  2. Następnie (jeśli trzeba to zesznurować), obsmażyć na patelni ze wszystkich stron.
  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Patelnię po smażeniu "obmyć" wodą i polać nią mięso.  
  5. Przykrytą cielęcinę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (term) przez około 1 godz, co jakiś czas polewając mięso, wytwarzającym się sosem podczas pieczenia.
  6. Po upieczeniu, mięso wyłożyć na deseczkę i przed pokrojeniem na plastry, dać mu chwilę odpocząć, .
  7. Powstały sos zagęścić odrobiną mąki (jeśli trzeba) i połączyć ze śmietaną. Zagotować.    
Przygotowanie kopytek:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Następnie, jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wystudzić.  
  3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 
  4. Z ciasta urol Ować wałek i ukośne odcinać kawałki.       
  5. W dużym garnku zagotować wodę.
  6. Gotowe kopytka wkładać na wrzącą i osoloną wodę. 
  7. Po wypłynięciu klusek na górę gotować około 1 min.
  8. Ugotowane odcedzić.
Przykładowy efekt końcowy:
  1. Na dno kokilek wylać cześć sosu, i poukładać mięso z kopytkami.
  2. Polać znów sosem i posypać startym parmezanem.
  3. Zapiekać około 10 min w 180 C (termoobieg)
  4. Udekorować koperkiem.
  5. Podawać z buraczkami.

Komentarze

Popularne posty