Torcik malinowy

Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: duża tortownica
Całkowity koszt: ok. 25 zł

Składniki

na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • maliny
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • dowolna dekoracja

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
  2. Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna. 
  3. Następnie wlać olej i dokładnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie połączyć składniki.
  4. Ciasto wylać na blachę tortową wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić. Przekroić na 2 placki.
Przygotowanie masy:
  1. Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  2. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie wody i dodać do ciepłego jeszcze budyniu. 
  3. Wystudzić. Jeśli pojawią się grudki masę przetrzeć przez sito.
  4. Wystudzić od czasu do czasu mieszając.
  5. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie połączyć ją z wystudzonym budyniem.
  6. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Efekt końcowy:
  1. Blaty biszkoptu przełożyć połową masą budyniowej.
  2. Resztą posmarować cały tort
  3. Tort ozdobić startą białą czekoladą i dodatkowymi ozdobami.
 

Komentarze

Popularne posty