Murzynek z owocami

Składniki:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukr
  • 4 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 2 szklanki np. borówek świeżych lub mrożonych.
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić w rondelku.
  2. Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało.
  5. Do ubitej masy jajecznej dodać rozpuszczone masło, wsypac suche składniki i miksiwac ok. 5 minut.
  6. Na koniec wsypać kawałki czekolady, dodać ubitą na sztywno pianę z białek  i wszystko razem wymieszać łyżką.
  7. Masę przelać do formy(28×24) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Na wierzch wysypać owoce.
  9.  Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C ok. 40 minut( do suchego patyczka, termoobieg)
  10.  Wierzch udekorować np. polewą czekoladową.      

Komentarze

Popularne posty