Sernik "Krysia"

Całkowity czas: ok. 3 godz.
Całkowity koszt: ok. 30 zł
Porcja: duża
 
Składniki

na ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła  lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
na masę serową:
  • 1 kg sera białego
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
na krem:
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g masła
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • skórka cytrynowa
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Zrobić masę serową.
  3. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać zmielony ser (można użyć gotowego z wiaderka). Wsypać budyń.
  4. Na koniec wmieszać pianę ubitą z białek.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na ciasto wylać masę serową (ciasto można wcześniej podpiec 5 minut w piekarniku)
  7. Zrobić krem.
  8. Ugotować budyń.
  9. Do ciepłego budyniu wmiksować masło i odstawić  do wystudzenia.
  10. Żółtka utrzeć z cukrem.
  11. Następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  12. Wsypać skórkę cytrynową.
  13. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek.
  14. Krem wyłożyć na masę serową.
  15. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 1,5 godz.
  16. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowy.
  17.  Ser nie może ciągnąc się po patyczku. Patyczek może być lekko wilgotny.

Komentarze

Popularne posty