Sezamek



Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: blacha tortowa o wym.28x24
Całkowity koszt: ok. 25 zł

Składniki
na ciasto biszkoptowe:



  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

masę:

  • 500 ml kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 puszka ananasów

kruszonkę sezamową:

  • 250 g ziaren sezamu
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 70 g masła


Przygotowanie biszkoptu:

 
  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
  2. Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połączyć składniki szczpatułką.
  4. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Przygotowanie masy: 


  1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
  2. Kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę oraz odsączone z zalewy i zmiksowane ananasy.

Przygotowanie kruszonki: 


  1. Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotowaną masę przełożyć na blachę i wyrównać.
  3. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg) na ok. 10 minut. Zapiekać, aż masa się zrumieni. Następnie wystudzić i pokruszyć np. wałkiem do ciasta.

Efekt końcowy: 

 
Złożyć ciasto:
1/2 części biszkoptu-1/2 część masy-1/2 części biszkoptu- 1/2 część masy-kruszonka

 



Komentarze

Popularne posty