Zupka jarzynowa z soczewicą



Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 150 g

(po 5 miesiącu życia)

Składniki:

  • 1 duża marchew
  • 1 mały ziemniak
  • 1 kopiata łyżeczka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ok. 150 ml wody
  • 1 łyżka płatków jaglanych

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  2. Soczewicę przepłukać na sicie.
  3. Wszystkie warzywa, wraz z soczewicą, przełożyć do garnuszka, zalać wodą i gotować do miękkości.
  4. 5 minut przed końcem gotowania wsypać płatki jaglane.
  5. Po ugotowaniu wszystko razem zmiksować na gładki krem.
  6. Dodać oliwę i wymieszać.
  7. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub dolać wody w trakcie gotowania.

Komentarze

Popularne posty