Jabłecznik księżniczki

Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: blacha o wymiarach 40X25
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki
na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju 
składniki na piankę:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie malinowej galaretki
dodatkowo:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 słoik tartych jabłek
Przygotowanie biszkoptu:
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
  2. Następnie dodać żółtka i olej, całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3. Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
  4. Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.Przekroić na 2 placki.
Przygotowanie pianki:
  1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wlewać tężejącą galaretkę.
Efekt końcowy:
  1. Złożyć ciasto:
  2. 1/2 części biszkoptu-masa jabkowa-1/2 części biszkoptu- pianka-tarta czekolada


Komentarze

Popularne posty