Chlebek pszenno-razowy

Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Porcja: forma keksowa o wymiarach ok. 34x10 cm
Całkowity koszt: 4 zł

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 540 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta cukru
  • dodatkowo: czarnuszka, ziarna słonecznika, sezamu itp do posypania
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozrobić z cukrem w 90 ml ciepłej wody (z tych 450). Odstawić do czasu, aż drożdże zaczną "bąbelkować".
  2. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, wlać pozostałą część wody oraz rozczyn drożdżowy.
  3. Dokładnie wyrobić rękoma ok. 10 min lub mikserem (hakami do ciasta drożdżowego ok. 3 min).
  4. Ciasto chlebowe nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. (powinno podwoić swoją objętość).
  5. Po wyrośnięciu ciasto przebić nożem (w celu jego odgazowania).
  6. Formę na chlebuś wysmarować olejem i wysypać dno dowolnymi ziarnami. Można użyć również papieru do pieczenia.
  7. Ciasto przełożyć zwilżonymi dłońmi lub łyżką do foremki. 
  8. Dokładnie wyrównać w foremce lekko dociskając go do dna. Ciasto powinno zając ok. 3/4 wysokości foremki.
  9. Ponownie nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż po brzegi foremki.
  10. Przed pieczeniem wierzch ciasta zwilżyć wodą i posypać czarnuszką.
  11. Wstawić do piekarnika (góra/dół) nagrzanego do 230 C na 10 minut.
  12. Następnie zmniejszyć temp. do 200 C i piec jeszcze ok. 20 minut.
  13. Spód upieczonego chlebusia powinien wydawać głuchy odgłos i być twardy.

P.S. 

  • Formę z chlebkiem najlepiej piec na kratce, na drugiej półce od dołu piekarnika.
  • Gdy spód chlebka byłby jeszcze miękki po upływie czasu pieczenia, wyjąć go z foremki i spodem do góry piec jeszcze ok. 10 minut. Najczęściej zdarza się tak, gdy używamy papieru do pieczenia.

Komentarze

Popularne posty