Krupnik Amelki

Czas: ok. 3 godziny (z wywarem)
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok.15 zł


Składniki
na bulion:
  • 1 golonka indycza
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki-korzeń
  • por (zielona część-ok. 3 łodygi)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • sól, pieprz
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 1 litra zimnej wody
  • dodatkowo: 2 garści kaszy jaglanej
Przygotowanie:
  1. Z golonki, marchewki, pietruszki, pora, cebuli i przypraw (bez czosnku) przyrządzić bulion. Składniki bulionu zalać zimną wodą i gotować ok. 3 godz. na słabym ogniu.
  2. Po ugotowaniu bulion przecedzić.
  3. Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce.
  4. Mięso z golonki pokroić.
  5. Do gorącego bulionu wsypać kaszę i całość gotować na słabym ogniu ok. 20 minut. 
  6. Po tym czasie do zupy dodać warzywa, mięso oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Całość doprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba rozrzedzić wodą.
Porada:
  1. Zdarza się czasem, że nie mam w domu świeżej marchewki ani korzenia pietruszki. Wówczas przyrządzam wywar identycznie jak w przepisie lecz bez tych dwóch składników. Z kolei zawsze mam zapas w zamrażalniku mrożonej ciętej włoszczyzny. Wtedy to podsmażam dowolną ilość włoszczyzny na maśle i dodaję do przecedzonego wywaru wraz z mięsem.

Komentarze

Popularne posty