Torcik Bożonarodzeniowy

Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja:
blacha tortowa o wym. 24-25 cm
Całkowity koszt: ok.  30 zł
 
Składniki
na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
na ciasto waflowe:
  • 2 okrągłe listki wafla wielkości foremki do pieczenia
  •  9 jajek
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g posiekanych daktyli
  • 5  łyżek bułki tartej
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • puszka masy krówkowej-orzechowej
  • słoik powideł śliwkowych
  • lukier biały
Przygotowanie biszkoptu ciemnego:
  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. 
  2. Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3.  Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połączyć składniki szczpatułką.
  4.  Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia). 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
Przygotowanie ciasta waflowego:

Posiekane daktyle zalać wódką lub innym alkoholem (ok. 50 ml).
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. 
  2. Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3.  Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. dodać również pozostałe składniki.(Daktyle dodać razem z alkoholem, w którym się moczyły).Delikatnie połączyć szpatułką.
  4.  Dno dwóch blach tortowych (wcześniej wyłożyć je papierem do pieczenia) wyłożyć waflem. Na wafel równomiernie rozłożyć przygotowane ciasto.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
Wszystkie spody przekroić na dwa blaty. Będą dość cienkie, ale uda się je przekroić.

Efekt końcowy:
  1. Złożyć ciasto:
  2. 1/2 cześć ciasta z waflem (waflem do góry)-część masy krówkowej-1/2 część ciasta z waflem- część powideł śliwkowych-1/2 biszkoptu ciemnego-cześć masy krówkowej- 1/2 część drugiego ciasta waflowego-część powideł śliwkowych-1/2 część ciemnego biszkoptu-część masy krówkowej- 1/2 ciasta z waflem (waflem do góry)-lukier


Komentarze

Popularne posty