Piegusek



Całkowity czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: blacha o wymiarach 40X25

Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe I:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
Składniki
na ciasto biszkoptowe II:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kopiasta łyżka maku
na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • słoik grubo startych jabłek
  • polewa czekoladowa
  • paczka herbatników
Przygotowanie biszkoptu I:
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
  2. Następnie dodać żółtka i olej, całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3. Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
  4. Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
Przygotowanie biszkoptu II:
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
  2. Następnie dodać żółtka i olej, całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3. Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Delikatnie połączyć składniki.
  4. Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
  6. Przekroić na dwa blaty.

Przygotowanie masy budyniowej:

  1. Z podanych składników ugotować budyń.
  2. Gdy przestygnie, utrzeć masło na biało i stopniowo dodawać budyń.

Efekt końcowy:

  1. Złożyć ciasto:
  2. 1/2 cześć ciasta z makiem-1/2 część masy budyniowej- biszkopt I-jabłka-1/2 część ciasta z makiem-1/2 część masy budyniowej-herbatniki-polewa


Komentarze

Popularne posty