Jabłecznik z budyniem

Całkowity czas: ok.  2 godz.
Porcja: forma o wymiarach 24x28
Całkowity koszt: ok. 15 zł


Składniki
na ciasto I:
  • 1 kg jabłek
  • 4 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g drożdży świeżych
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Składniki
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2szkl. cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
Przygotowanie ciasta I:
  1. Drożdże rozdrobnić z mąką i cukrem pudrem (jak na kruszonkę).
  2. Następnie posiekać z masłem.
  3. Dodać pozostałe składniki (oprócz jabłek) i wyrobić jak ciasto kruche.
  4. Podzielić na dwie części.
  5. Jedną część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na ciasto poukładać obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Wierzch jabłek posypać bułką tartą.
  6. Na jabłka wyłożyć drugą część ciasta. 
  7. Upiec w piekarniku w 180 C (termoobieg) ok. 30 minut. Wystudzić.
Przygotowanie biszkoptu:
  1. Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Następnie stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.
  3. Na koniec zmniejszyć obroty do minimum i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4.  Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 20 minut. Wystudzić.
Przygotowanie masy:
  1. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń.
  2. Następnie utrzeć przestudzony budyń z masłem.
Efekt końcowy:
  1. Na ciasto jabłkowe wyłożyć masę budyniową.
  2. Przykryć biszkoptem.
  3. Wierzch ciasta polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty