Królewska szarlotka

Całkowity czas: ok.  2 godz.
Porcja: forma o wymiarach 24x28
Całkowity koszt: ok. 15 zł


Składniki

na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
na masę
  •  1 kg jabłek
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder i żółtka. Wyrobić, jak ciasto kruche.
  2. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części:
  •  do 1 części dodać kakao i wyrobić.
  • do 2 części dodać przyprawę do piernika i wyrobić.
  • 3 część zostawić bez zmian.
Części ciasta z dodatkami włożyć do zamrażalki a część bez zmian rozłożyć na blasze i wstawić do lodówki.
  1. W tym czasie jabłka obrać ze skórek i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto.
  2. Na jabłka wysypać żurawinę.
  3. Następnie na żurawinę zetrzeć po połowie ciasta z kakaem i przyprawą do piernika.
  4. Na sztywno ubić pianę z białek ze szczyptą soli.  Pod koniec ubijania dodać cukier.
  5. Pianę z białek wyłożyć na placek. 
  6. Na koniec zetrzeć pozostałe części ciasta z kakaem i przyprawą do piernika.
  7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoob.) i piec ok. 40 minut.


Komentarze

Popularne posty