Pierś z indyka z salsą paprykową

Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok.20 zł

Składniki:
  • ok. 500 g fileta z indyka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (można użyć saszetkę herbatki z kopru)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
na salsę:
  • 4 papryki różnego koloru
  •  2 garście różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić cytryną)
  • odrobina miodu do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie dodać do niego pozostałe przyprawy, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Marynatę porządnie wmasować w mięso i odstawić na min. 1 godz.
  2. W tym czasie paprykę umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia do zapiekania i opiekać w piekarniku w 200 st. około 15 minut, do momentu, aż skórka zrumieni się. Wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki. 
  3. Zamarynowane mięso ciasno zesznurować, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać bulionem do połowy wysokości mięsa, przykryć i piec w piekarniku w 180 C przez około 1 godzinę, co jakiś czas obracając mięso w naczyniu.
  4. Opieczoną i obrana paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na połowę. Całość połączyć z oliwą, octem balsamicznym, miodem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku.
  5. Upieczone mięso odstawić na chwilę, aby odpoczęło. Następnie rozsznurować i pokroić na plastry. Polać powstałym sosem.
  6. Podawać z salsą paprykową.

Komentarze

Popularne posty