"Ptysio"

Całkowity czas: ok.  1 godz.
Porcja: średnia porcja
Całkowity koszt: ok. 12 zł


Składniki:

  • 1 duży arkusz gotowego ciasta francuskiego
na masę:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka np. o smaku truskawkowym 
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Każdą upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 10 minut. Wystudzić. Jeśli powstały "poduszeczki" na cieście, to spodnią część ciasta poprzekłuwać delikatnie widelcem.
  2. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier a następnie jogurt.
  4. Powoli również wlać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać.
  5. Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
  6. Blaty ciasta przełożyć gotową masą i wstawić o lodówki.

Komentarze

Popularne posty