Omlet biszkoptowy z truskawkami

Całkowity czas: ok.  20 minut
Porcja: 1 porcja
Całkowity koszt: ok. 5 zł


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • świeże truskawki
  • 2 łyżki twarożku białego
  • 1 łyżka śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kremu czekoladowego lub roztopionej czekolady
  • 1 łyżeczka masła 
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Żółtka, cukier, mąkę i mleko zmiksować na jasny krem.
  3. Osobno ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
  4. Masę jajeczną połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
  5.  Na rozgrzanej patelni roztopić masło i wylać na nią masę omletową. Palnik skręcić do minimum, przykryć pokrywą i smażyć ok. 2 minuty. Gdy góra zetnie się i delikatnie "podrośnie" odwrócić omleta na drugą stronę. Już nie zakrywając smażyć, do momentu, aż omlet lekko zarumieni się. 
  6. Serek zmiksować ze śmietaną i kremem czekoladowym.
  7. Gotowy omlet posmarować serkiem a na niego poukładać truskawki.
  8. Wierzch dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.
 

Komentarze

Popularne posty