Kaczka w zielonych warzywach

Całkowity czas: ok.  1,5 godz.
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł


Składniki:

  • 3 kacze udka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 ziemniaków
  • 5 szparagów
  • ok. 150 g fasolki szparagowej
  • kilka różyczek brokuła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • ok. 300 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szkl. czerwonego półwytrawnego wina
Przygotowanie:
  1. Umyte i oczyszczone kacze udka oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obtoczyć je w mące i obsmażyć udka, w mocno rozgrzanym naczyniu do zapiekania, najpierw od strony skóry. Obsmażone udka przełożyć na talerz a nadmiar wytopionego tłuszczu odlać.
  2. W tym samym naczyniu obsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek. Podlać winem, lekko odparować i wlać bulion. Wszystko zamieszać, dodać liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i na nowo włożyć udka. Naczynie zakryć i wstawić do nagrzanego do 160 C (termoobieg) piekarnika na 45 minut.
  3. Po tym czasie do naczynia dołożyć obrane i przekrojone na połówki ziemniaki. Jeśli wydobywający się sos będzie zbyt gęsty to podlać wodą, zamieszać tak, aby pokryć nim ziemniaki. Całość doprawić majerankiem i ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie naczynie przykryć i dusić w piekarniku ok. 30 minut.
  4.  Ok. 15 minut przed końcem gotowania dodać pozostałe warzywa, które również zamieszać delikatnie z sosem.
  5. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty