Pierś indycza po prowansalsku

Czas przygotowania: ok. 2,5 godz. + marynowanie
Porcja: duża porcja
Całkowity koszt:ok. 25 zł

Składniki:
  • 1 pierś indycza (ok. 1,5 kg)
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mięso dokładnie natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawami i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
  2. Zamarynowane mięso obwinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Po zamarynowaniu, jeśli pierś jest szeroka, zwinąć ją, jak na roladę i obwiązać sznurkiem.
  4. Następnie obsmażyć dokładnie na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  5. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ciepłą patelnię po obsmażeniu "wymyć" winem i podlać nim mięso w naczyniu. Dolać jeszcze 1/2 szklanki wody.
  6. Naczynie zamknąć i całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 1,5 godz.
  7. Co 15 minut obracać mięso w naczyniu. Jeśli trzeba dolać wody.
  8. Po upieczeniu, mięso powinno odpocząć przez kilka minut, za nim się go pokroi.
  9.  Powstały sos w trakcie pieczenia zredukować, zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Doprawić.

Komentarze

Popularne posty