Mięsna zapiekanka

Całkowity czas: ok. 1,5 godz.  
Porcja: 4 porcje
 Całkowity koszt: 20 zł

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ew. cukier do smaku
na puree selerowe:
  • 1 średni korzeń selera
  • ok. 1/2 szkl. mleka
  • ok. 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  2. Następnie zeszklić na oliwie, dodać mięso i dokładnie obsmażyć.
  3. Dodać startą marchewkę, posiekane łodygi selera, suszone oregano.
  4. Ponownie podsmażyć. Podlać winem i odparować go. 
  5. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat.
  6. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić około 30 minut.
  7. W tym czasie przygotować puree selerowe.
  8. Seler ugotować na parze.
  9. Następnie zgnieść seler, do jeszcze ciepłego dodać masło i mleko. 
  10. Całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawiając solą, pieprzem i gałką.
  11. Uduszone mięso przełożyć do formy do zapiekania.
  12. Na wierzchu rozłożyć puree z selera.
  13. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 (termoobieg) na około 20 minut, do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni.
  14. Zapiekankę można przyrządzić w jednej foremce lub w mniejszych foremkach do zapiekania, osobno dla każdego.
 

Komentarze

Popularne posty