Sernik z żurawiną

Całkowity czas: ok. 1 godz.  
Porcja: 25x30 cm 
Całkowity koszt: 20 zł

Składniki 

na ciasto:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej (ok. 130 g)
  • 3/4 szkl. cukru kryształu (200 g)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • ok. 60 g suszonych żurawin
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1 kg gotowego zmielonego sera białego
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (70 g)
  • ew. odrobina aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
  1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty biały krem.
  2. Zmniejszyć obroty i ciągle ucierając, stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Na końcu, nadal mieszając stopniowo wlewać olej.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać żurawiną.
  5. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) 10 min.
  6. W tym samym czasie przygotować masę serową.
  7. Ser zmiksować z jajkami, cukrem oraz budyniem na gładką masę.
  8. Masę serową wylać na podpieczony spód.
  9. Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec w 180 C (termoobieg) ok. 30 minut, na środkowej półce piekarnika.
  10. Wbity w środek patyczek powinien być lekko wilgotny.
  11. Po upieczeniu sernik powinien stygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
  12. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty