Mięsny kociołek

Całkowity czas: ok. 3 godz.  
Porcja: 6 porcji
Całkowity koszt: ok. 35 zł

Składniki:

  • 1k g karkówki wieprzowej
  •  500 g goleni wołowej bez kości
  • 4 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
  1. Umyte i osuszone mięso pokroić w jednakową kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekać w talarki.
  3. Mięso wraz z 1/2 cebuli zamarynować w czosnku, winie, tymianku, pieprzu i listkach.
  4. Odstawić na min. godzinę.
  5.  Po zamarynowaniu mięso obsmażyć z każdej strony.
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
  7. Następnie w duży garnku do zapiekania warstwami układać mięso, ziemniaki i resztę cebuli. Rozpoczynając od mięsa-ziemniaki-cebula i tak do końca. Każdą warstwę ziemniaków posolić.
  8. Odrobiną wody wymyć pozostałości ze smażenia i podlać nimi gotowy kociołek. Naczynie przykryć folią aluminiową.
  9. Całość wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. 180 C (termoobieg) i zapiekać około 1,5-2 godzin do miękkości mięsa.
  10. Po upieczeniu, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
  11. Najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami.

Komentarze

Popularne posty