Mięsny kociołek
Całkowity czas: ok. 3 godz.
Porcja: 6 porcji
Całkowity koszt: ok. 35 zł
Składniki:
Porcja: 6 porcji
Całkowity koszt: ok. 35 zł
Składniki:
- 1k g karkówki wieprzowej
- 500 g goleni wołowej bez kości
- 4 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1kg ziemniaków
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku
- Umyte i osuszone mięso pokroić w jednakową kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekać w talarki.
- Mięso wraz z 1/2 cebuli zamarynować w czosnku, winie, tymianku, pieprzu i listkach.
- Odstawić na min. godzinę.
- Po zamarynowaniu mięso obsmażyć z każdej strony.
- Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
- Następnie w duży garnku do zapiekania warstwami układać mięso, ziemniaki i resztę cebuli. Rozpoczynając od mięsa-ziemniaki-cebula i tak do końca. Każdą warstwę ziemniaków posolić.
- Odrobiną wody wymyć pozostałości ze smażenia i podlać nimi gotowy kociołek. Naczynie przykryć folią aluminiową.
- Całość wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. 180 C (termoobieg) i zapiekać około 1,5-2 godzin do miękkości mięsa.
- Po upieczeniu, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami.
Komentarze
Prześlij komentarz