Bułeczki z nadzieniem z kurczaka

Całkowity czas: ok. 2 godz.  
Porcja: 10 bułeczek  
Całkowity koszt: 12 zł

Składniki 
na bułeczki:
  • 225 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 15 g miękkiego masła
  • 140 ml ciepłego mleka
na nadzienie:
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • mała garść rukoli
  • sól, pieprz 
  • sezam do posypania
  • białko o posmarowania
Przygotowanie bułeczek:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. 
  2. Dodać masło i rozdrobnić z mąką, jak na kruszonkę.
  3. Wlać mleko i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Przygotowanie farszu:
  1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  3. Cebulkę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulkę z marchewką i zeszklić. 
  5. Następnie dodać pierś z kurczaka i dokładnie podsmażyć.
  6. Całość przestudzić, dodać rukolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem i podzielić na ok. 10 części.
  8. Każdy kawałek rozwałkować i na środek każdego z nich kłaść nadzienie.
  9. Brzegi połączyć jakby tworząc sakiewkę i ostatecznie uformować okrągłą bułeczkę.
  10. Bułeczki odstawić na ok. 30 min. , aby wyrosły.
  11. Po ich wyrośnięciu wierzch posmarować białkiem i posypać sezamem.
  12. Piec w piekarniku nagrzany do 200 C (termoob). ok.  20 minut.
  13. Podawać lekko wystudzone np. w towarzystwie sosu czosnkowego.

Komentarze

Popularne posty