Świąteczna kanapka


Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: blacha o wym. ok. 25x30
Całkowity koszt: ok. 20 zł

Składniki
na ciasto:
  • 1,5 szkl. gotowego mielonego maku
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub odrobina aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
na krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzeć na biało z cukrem i cukrem waniliowym.
  2.  Mak wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać do utartych żółtek. Całość dokładnie zmiksować.
  3.  Białka ubić na sztywno i połączyć z masą makową na najniższych obrotach lub drewnianą łyżką.
  4. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (góra dół) ok. 30 minut( do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
  7. Jeden blat pozostawić w całości a z drugiego zrobić kruszonkę.
  8. Przygotować krem.
  9. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
  10. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
  11. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z serkiem i rozpuszczoną żelatyną
  12. Na koniec wmieszać dobrze odsączony i pokrojony w kostkę ananas.
  13. Masą posmarować blat w całości. Wierzch posypać pokruszoną częścią drugiego blatu.
  14. Placek najlepiej chłodzić całą noc w lodówce.
Moje uwagi:
  • ciasto jest dość kruche, a więc nie przejmujcie się jeśli zrobią się w spodzie dziury. Załatajcie pokruszoną częścią ciasta ;-)
  • Placek jest wyborny w smaku ;-)

Komentarze

Popularne posty