Śnieżynka

Całkowity czas: ok. 45 minut
Porcja:
blacha o wym.  25x30 cm
Całkowity koszt: ok.  10 zł
 
Składniki
na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
  • 250 g mielonego twarogu na sernik
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 50 g cukru
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. 
  2. Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  3. Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
  4.  Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia). 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
  6. Przygotować masę.
  7. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
  8. Następnie zmniejszyć obroty i ostrożnie połączyć z twarożkiem. 
  9. Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć go kremem twarożkowym.
  10. Wierzch posypać cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty