Roladki wołowe

Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: 7 roladek
Całkowity koszt: ok. 35 zł

Składniki:

  • ok. 1 kg udźca wołowego
  • kilka łyżek musztardy chrzanowej
  • kilka kiszonych ogórków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • ok. 150 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 200ml  wody lub bulionu wołowego (co wolicie)
  • 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić na plastry gr. ok. 0,5 cm, w poprzek włókien.
  2.  Następnie każdy plaster rozbić jak na kotlety i oprószyć z każdej strony solą i pierzem.
  3. Rozbite płaty mięsa z jednej strony posmarować musztardą, wyłożyć posiekaną w piórka cebulą, wcześnie trzeba ją nasolić, aby zmiękła, pokrojonymi w plastry ogórkami kiszonymi i zawinąć ciasno w rulonik. 
  4. Każdą roladkę zesznurować dratwą.
  5. W głębokiej patelni rozgrzać olej i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony.
  6.  Następnie podlać je winem, które lekko odparować.
  7. Wlać bulion lub wodę, dodać listki laurowe i obrane ząbki czosnku.
  8. Przykryć całość i dusić na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godz, aż będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba dolewać wody.
  9. Gdy mięso będzie już gotowe, wyłożyć go z naczynia, gdy lekko przestygnie rozsznurować.
  10. Sos, który powstał w trakcie duszenia zredukować, połączyć ze śmietaną, lub jeśli trzeba zagęścić mąką.
  11. Ponownie włożyć roladki i podgrzać w gotowym sosie.
  12. Podawać z kluskami śląskimi, kaszą, buraczkami bądź czerwoną kiszoną kapustą. Co kto woli.

Komentarze

Popularne posty