Korzenne ciasteczka

Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 80 sztuk
Całkowity koszt: ok. 6 zł

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 500 g mąki
  • 100 g mielonych płatków owsianych
  • 120 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
 Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, przestudzić, a następnie zmielić w młynku do kawy.
  2. Do miski przełożyć masło,  jajka, cukier i przyprawy. Zmiksować.
  3. Następnie dalej miksując dodać mąkę, płatki owsiane i sól.
  4. Całość wyrobić mikserem, a następnie na blacie podsypanym mąką, uformować kulę. Ciasto owinąć w woreczek i schłodzić 30 minut w lodówce.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 C (termoobieg).
  6. Na lekko oprószonej stolnicy mąką, rozwałkować ciasto (grubość zależy od upodobań) i wykrawać foremkami kształtne ciasteczka.
  7. Piec w 180 C ok. 5-10 minut (zależy od grubości).
  8. Wystudzić i udekorować.

Komentarze

Popularne posty