Kokosanki


Całkowity czas: ok. 40 minut
Porcja: 2 duże blachy
Całkowity koszt: ok.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g posiekanej na drobno suszonej żurawiny lub płatków żurawinowych
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru orzechowego lub dowolnego (można pominąć lub dodać odrobinę aromatu np. pomarańczowego)

Przygotowanie:

  1. Wiórki kokosowe wymieszać z żurawiną.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, aż piana stanie się puszysta i lśniąca (ok. 5 minut)
  3. Do piany wsypać wiórki z żurawiną i dodać likier. Wymieszać powoli łyżką.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dwoma łyżeczkami wykładać porcję masy. Około 1 pełna łyżeczka na jedną porcję. Zachować odstępy między porcjami.
  5. Piekarnik nagrzać do 150 C (termoobieg) i zapiekać ok. 10 minut, aż staną się złocisto-rumiane. Na środkowej półce piekarnika.
  6. Studzić na kratce.
  7. Po wyjęciu z piekarnika może być wrażenie, że są zbyt miękkie, ale gdy się wystudzą staną się chrupiące. 
  8. Aby długo zachowały świeżość zamknijcie je w szczelnym słoju lub pudełku.


Komentarze

Popularne posty