Hummus

Całkowity czas: ok. moczenie+gotowanie+pozostałe=3 godziny 
szybciej jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki
Porcja: ok. średnia porcja
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy (nie puszkowanej)
  •  1 łyżka suszonych pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryczki
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 2 łyżek greckiego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki
na serowe paluszki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • plasterki sera żółtego
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do moczenia przez całą noc.
  2. Po namoczeniu, z ciecierzycy odlać wodę, nalać ponownie czystej (tak 1 cm nad poziom ciecierzycy) i gotować (nie soląc) na wolnym ogniu, do miękkości.
  3. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni a następnie ostudzić.
  4. Natkę pietruszki i ząbek czosnku posiekać.
  5.  Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i ostudzić.
  6. Następnie, wszystkie składniki(oprócz jogurtu) zmiksować na jednolitą masę blenderem.
  7. W zależności od tego jak gęstą masę chcemy uzyskać, mieszając, stopniowo dodawać jogurt naturalny.
  8. Doprawić do smaku.
  9. Przygotować paluszki serowe.
  10. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i podzielić na dwie równe części. 
  11. Jedną część ciasta wyłożyć plasterkami sera żółtego i przykryć drugim płatem ciasta. Delikatnie docisnąć.
  12. Ciasto pokroić na zgrabne paluszki i upiec w 200 C (termoobieg) ok. 10 minut.
Moje uwagi:
Możecie użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Wówczas należy ja dokładnie odsączyć i połączyć z pozostałymi składnikami. 

Komentarze

Popularne posty