Ciasto bananowo-marchewkowe

Całkowity czas: ok. 80 minut.
Porcja: śr. keksówka
Całkowity koszt: ok. 12 zł

Składniki

na ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 150 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 50 g uprażonych na suchej patelni płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na marchewkową dekorację:
  • 1/2 szklanki startej grubo marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
  1. Obrane banany posiekać w kostkę.
  2. Dodać do nich sól, cukier, jajka i płatki owsiane. Całość zmiksować.
  3. Masę połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, wlać olej i dokładnie wszystko razem połączyć mikserem.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem.
  5. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  6. Przygotować dekorację.
  7. Do roztopionego masła dodać miód i startą marchewkę.
  8. Dusić na małym ogniu, aż marchewka zmięknie i będzie szklista.
  9. Wystudzić i udekorować ciasto.

Komentarze

Popularne posty