Grysikowiec

Składniki 
na ciasto:
  • 600 g mąki 
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
na masę:
  • 1 litr mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
na polewę:
  • 170 g cukru
  • 170 g margaryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kieliszka spirytusu
Przygotowanie:
  1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, jak na kruche.
  2. Zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godz.
  3. Podzielić na 3 równe części i upiec kolejno 3 placki w 180 C (termoobieg) ok. 10 minut, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Zdejmować z blachy jeszcze ciepłe.
  4.  Przygotować masę. 
  5. Margarynę zagotować z mlekiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Gotować całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  6. Po ugotowaniu jeszcze gorącą masą przełożyć placki.
  7. Przygotować polewę.
  8. Margarynę  z cukrem i wodą gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, mieszając. 
  9. Następnie dodać kakao, dobrze połączyć z resztą składników, ale już nie gotować.
  10. Na końcu dodać spirytus i wymieszać.
  11. Polewą polać wierzch ciasta.

Komentarze

Popularne posty