Zabajone owoce

Całkowity czas: ok. 15 minut+1 godzina chłodzenia
Porcja:
4 porcje  
 
Całkowity koszt: ok. 5 zł

Składniki: 
  • 4 duże żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki półsłodkiego białego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • sok z 1 cytryny
  • owoce:kiwi, banany itp
  • gorzka czekolada
 Przygotowanie:
  1. Dokładnie umyć i sparzyć jajka (zanurzam je na moment we wrzątku, wyjmuję i oblewam zimną wodą).
  2. W garnku zagotować niewielką ilość wody. zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Do miski ,dopasowanej wielkością do garnka, włożyć żółtka, cukier, sok z cytryny i wino.
  4. Miskę umieścić na garnku (miska nie może dotykać wrzątku) i ubijać mikserem składniki do momentu, aż powstanie puszysta, gęsta masa (ala kogel-mogiel). Po ubiciu zdjąć z garnka.
  5. Osobno ubić na sztywno śmietanę, ale już nie na parze.
  6. Szpatułką, delikatnie połączyć obie masy ze sobą i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażalnika. Masa ma porządnie się schłodzić, ale nie zamrozić.
  7. Podawać w towarzystwie owoców, posypane wiórkami czekolady.
Moje rady:
  1. Masę można również zamrozić, będą wtedy wspaniałe domowe lody.
  2. Porządnie wyparzcie jajka.

Komentarze

Popularne posty