Szynka w piwie

Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. duża porcja
Całkowity koszt: ok.
30 zł Składniki:
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  •  1 litr piwa imbirowego
na glazurę:
  • 3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu (lub cukru)
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
  1. Umytą szynkę włożyć do garnka, zalać wodą (tak, aby była prawie całkowicie pokryta). Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie szynkę odcedzić i opłukać pod zimną wodą.
  2. Z powrotem włożyć szynkę do garnka, dołożyć przepołowione (wraz z łupiną) i opalone na ogniu cebule, listki laurowe, pieprz i sól.
  3. Całość zalać piwem (jeśli piwo nie pokryje całej szynki dolać wodę lub bulion).
  4. Garnek postawić na gaz, przykryć, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, delikatnie odchylić pokrywkę i w ten sposób gotować szynkę przez ok. 1,5 godz. Całość powinna delikatnie "pyrkać"
  5. Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do naczynia do zapiekania lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Nagrzać piekarnik do 220 C (termoobieg).
  7. Wszystkie składniki glazury połączyć ze sobą i posmarować nią wierzch szynki.
  8. Przygotowaną w ten sposób szynkę zapiekać na górnej półce piekarnika przez ok. 15minut, do momentu, aż wierzch się zarumieni.
  9. Wyjąć i ostudzić.
  10. Szynkę można podawać na ciepło lub na zimno jako domową wędlinkę.
  11. Należy pamiętać, iż jeżeli szynka ma być podana na ciepło powinna postać ok.  10 minut zanim zostanie pokrojona (w ten sposób nie wypłyną z niej soki).
  12. Szynkę można przygotować wcześniej lub zamrozić.

Komentarze

Popularne posty