Panna Gruszka

Całkowity czas: ok. 60 minut
Porcja:
blacha o wym. 25x30 cm 

Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki:
  • 225 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże gruszki twarde
  • 3 łyżki cukru
  • mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. W misce umieścić mąkę , proszek do pieczenia, masło, cukier (100 g) i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Gotową masę podzielić na dwie części.
  2. Umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w plasterki.
  3. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z trzema łyżkami cukru.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część masy rozłożyć cienko na spodzie formy. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (część odłożyć na wierzch ciasta).
  5. Wierzch gruszek posmarować dżemem brzoskwiniowym,
  6. Wylać pozostałą część ciasta.
  7. Poukładać resztę gruszek.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 30-40 minut. 
  9. Wystudzić.
  10. Podawać z gałkami lodów dowolnie udekorowane.

Komentarze

Popularne posty