Omlet z jabłkami

Całkowity czas: ok. 1o minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 4 zł


Składniki:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 duże jabłko
Przygotowanie:
  1. W jednej misce wymieszać dokładnie mąkę, mleko, żółtka jaj, cynamon i cukier, tak, aby nie było grudek.
  2. W drugiej misce ze szczyptą soli ubić na sztywno białka jaj.
  3. Ubitą pianę ostrożnie połączyć z masą jajeczną.
  4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dowolnej wielkości cząstki.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej, przelać masę omletową, na wierzchu poukładać jabłka, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć wierzch patelni.
  6. Gdy góra omletu zetnie się a spód przyrumieni, ostrożnie za pomocą dwóch łopatek lub deski przewrócić omleta na drugą stronę i zrumienić, już bez przykrycia.
  7. Na ogół smażenie trwa ok. 2-3 minut.
  8. Jeśli nie posiadacie dużej patelni można usmażyć dwa odrębne mniejsze omlety.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty